Jos ihminen ei joudu jyrkänteen partaalle, ei hänen selkäänsä kasva siipiä.
-Niko Kazantakis-

tiistai 22. toukokuuta 2012

Kevään Ylioppilaskirjoitusten Tulosuutiset

Äidinkieli: 80 pistettä = E
Äikkä lähti Ylioppilastutkintolautakuntaan 83 pisteellä, mutta ilmeisesti tekstitaidon kokeesta lähti pois 1 piste. Ja kun tekstitaidon pisteet kerrotaan kolmella, niin se selittää tuon kolmen pisteen putoamisen. Esseekoe kun arvostellaan viiden pisteen välein.


Englanti 239 pistettä = M
Enkku lähti YTL:lään pistein 231, eli yhtä pistettä alle M:n. Odotin sieltä siis C:tä, mutta toivoin kuitenkin korotusta. Ja korottuihan se! Kokonaiset KAHDEKSAN PISTETTÄ! :o Hieno on fiilis nyt!



Syksyn kirjoitukset ei pelota enää yhtään! Sain lukiolla kuulla, että yo-tutkinnossa on semmonen juttu, ku kompensaatio. Wikipedia kertoo siitä seuraavaa:


Kompensaatio

Kompensaatiopisteet eli kompensaatioäänet tai puoltoäänet koskevat ainoastaan ylioppilaskirjoitusten pakolliseksi määritellystä kokeesta saatua hylättyä arvosanaa i (improbatur). Siinä tapauksessa, ettei kokelas ole erikseen kieltänyt kompensaatiota, onnistuminen muissa aineissa (myös ylimääräisissä kokeissa) saattaa nostaa hylätyn kokeen hyväksytyksi, mikäli kokelas saa kokoon riittävän määrän pisteitä. Harhaluulo on, että kompensaation myötä improbatur korottuisi approbaturiksi. Koe vain esitetään hyväksyttynä i:nä, jolloin se ei estä abiturienttia pääsemästä ylioppilaaksi kuten muutoin tapahtuisi. Kompensaatio ei koske ylimääräisinä kirjoitettuja aineita. Mikäli kokelas saa näissä aineissa hylätyn arvosanan, kokeen hylkääminen ei aiheuta missään tapauksessa tutkinnon hylkäämistä.

Tuohan nyt siis merkkaa periaatteessa sitä, että ihan kokonaan hylätty koe tarvitsee 18 pistettä, aika paljon hylätty 16, semisti hylätty 14 ja ihan vähän hylätty 12 pistettä. Mulla on kevään osalta kasassa 11 pistettä. Nopean laskutoimituksen suoritettuani tulin siihen tulokseen, että on joko saatava yhdestä Reaalista L, jotta pääsen läpi tai sitten kahdesta B ja C. Ja jos ihan vähän vaan en pääse ruottia läpi, niin ei puutu, kuin 1 piste. Mikä taakka mun olkapäiltä ja kaikkialta muualtakin tipahti!

Kompensaation suorittaminen edellyttää kokelaan suostumusta. Jos kokelas ei halua kompensaatiota, hänen tulee jättää kirjallinen ilmoitus lukiolle niin aikaisin, että lukio ehtii ilmoittaa tämän Ylioppilastutkintolautakunnalle. Ellei ilmoitusta ole tehty, kompensaatio tehdään automaattisesti.

Lautakunta noudattaa kompensaatiossa seuraavia perusteita. Hylätyt suoritukset on eri oppiaineissa tason mukaan jaettu neljään luokkaan, joista käytetään merkintöjä; i+, i, i- ja i=.


Kokelaan kustakin hyväksytystä kokeesta saamasta arvosanasta annetaan kompensaatiopisteitä seuraavasti:


- laudatur (L) 7

- eximia cum laude approbatur (E) 6
- magna cum laude approbatur (M) 5
- cum laude approbatur (C) 4
- lubenter approbatur (B) 3
- approbatur (A) 2

Kokelaan saamat kompensaatiopisteet lasketaan yhteen, jolloin:


- 12 pistettä kompensoi i+

- 14 pistettä kompensoi i
- 16 pistettä kompensoi i-
- 18 pistettä kompensoi i=

Mikäli kokelas on hylätty jossakin aineessa useamman kerran, otetaan hänen paras improbaturinsa huomioon kompensaatiota laskettaessa.


Kompensoidun kokeen saa uusia kaksi kertaa ilman aikarajaa.


Voitte täten siis melkein jo alkaa varailemaan lippuja Itsenäisyyspäivän lennoille Ouluun, koska tämä tyttö painaa silloin vihdoin päähänsä valkolakin! Ettäs tiiätte! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti