Jos ihminen ei joudu jyrkänteen partaalle, ei hänen selkäänsä kasva siipiä.
-Niko Kazantakis-

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Parempi sämpylät uunissa, kuin taikinat selässä

Lähikuvaa
... Vai miten se nyt meni? Molempi parempi tais kuitenkin olla. Pyöräytin tossa tänään kolme pellillistä sikamegasuperhyperhyviä porkkanasämpylöitä ja myöhemmin huomasin, että sen lisäks, että mulla oli leipomisen jälkeen taikinaa käsissä, naamassa ja tukassa, niin myös paidan selässä! Moni ei tähän pysty? Ja muhkeita ja kookkaita ja oikein herkkuja sämpläreitä siis tulikin! Tai ainakin tuoreeltaan maistuivat toooosi hyvälle.

En tiiä, että oliko kuivahiivan tilalle vaihtunut joku turbohiiva, vai oliko taikinan vaivaajalla liikaa tunnetta pelissä, kun möyhensin sen verran kohoavaisen taikinan. Se varmaan nelinkertaistui. Ainakin! Vaivailin ja haittalin ja kiusasin ja alustin ja rasitin taikinaa kerrankin oikein kunnolla. Ja hiki tuli ja olkapäätä myöten koko käsivarsi kipeyty. Mutta olihan se kaiken sen arvosta. Jossain leipomuskirjassa setä opasti, että EI KOSKAAN saa peittää leipätaikinaa liinalla, vaan aina elmukelmulla tai vastaavalla, jotta sieltä ei haihdu kosteus. Ja niinhän mä tein. Kelmu höyrystyi heti ja kun laitoin taikinan kohoomaan vielä lämpösen hellan päälle, niin setti oli valmis. Kun aloin työstämään sämpylöitä, niin innokas taikinani oli tulossa jo kipostaan mua vastaan. 

Turposi

Munatut ja uuniin menossa

Valmiit! Nam :)
Kivasti sain just leivottua sämpylät, kun sain kuulla, että meille tulee tänään taikka huomenna vieraita! Jee, jotain tarjottavaa on sitten, ellei sämpylät pakene parempiin suihin ennen sitä. Ja jos vanhat merkit paikkansa pitää, niin sekin on hyvin mahdollista.

Orimattilan reissu lähenee ja lähenee ja oikein alkaa jänskättää jo. Ainakin äitille pääsen lapsiorjaksi leipomaan, kun oon hehkuttanut niin kovasti, et kuinka oon jaksanut täällä leipoo sitä ja tätä ja tota. Mamma voikin sit varautuu raivaa pakastinta, jos mä innostun! Vaikka jos siellä etelässä jatkuu helteet, ni en kyllä leivo mitään! Koska tää kämppä on ainakin, ku sauna, kun on pari pellillistä tullu leivottua.

Käväsin tänään taas kylälläkin. Jutskaamassa psykalla ja kirjastossa ja vähän kaupassa. Vein kassillisen kirjoja palautukseen ja päätin, että en ota mitään vaihdossa. Tai no jos nyt pari kirjaa kuitenkin.. Mukaan tais tarttua jotain toistakymmentä opusta, käsityölehtia, yrttikirjoja ja luomupuutarhan hoitoa. Sekä ötökkäkirja, tottelemattoman koiran käytösopas ja muuta kivaa. Pakko kyllä koittaa palauttaa nuo kaikki perjantaina, että muillakin Pudislaisilla on mahollisuus lueskella mm. Novitan lehtiä. Ihmettelinkin siellä kirjastossa, että missähän ne kaikki lehdet mahtaa olla. Pari lehteä sieltä sit nappasin ja kotona tajusin, että kappas! Nehän on mulla kaikki :D Mitään en oo vielä noista alkanut neulomaan, tai virkkamaan, mutta suunnitelmat on kovat! Kuhan tässä kerkee..


Juhannusniitty
Kimmo hommissa :)
Eihän syksy vielä tuu, vaikka sieniä pihassa jo kasvaakin?
Opin tänään, että niittyleinikki on myrkyllinen :o

Jos jäänitykseltäni maltan ja jos jotain jännää vielä tällä viikolla tapahtuu, niin raportoin siitä. Muutoin seuraava merkintä taitaa tulla kotikonnuilta Orlandosta. Nähellään siis viimeistään siellä ens viikolla! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti