Jos ihminen ei joudu jyrkänteen partaalle, ei hänen selkäänsä kasva siipiä.
-Niko Kazantakis-

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Ilma on kaunis, kuin itkevä morsian

Pihalampi lisääntyy
Vettä on tullut nyt parina päivänä, kuin kaikkien tunteman Esterin...sieltä :) Eli ihan riittävästi! Mä pesin eilen aamulla reippaana tyttönä 3 koneellista pyykkiä, joista 2 vein ulos kuivumaan ja viimesen asentelin sisälle, koska ulos ei enää mahtunut. Ulkonarulla olevat pyykit on siellä edelleen, kastumassa. Jotenkin musta tuntuu, että joku tässä on mennyt pieleen, kun eikös pyykkien pitäisi yleensä kuivua ulkona? Kunhan noi täällä sisällä kuivumassa olevat pyykit kuivahtaa kunnolla, niin sitten on haettava ulkonarulta läpimärät pyykit sisään ja varmaan pestävä uudestaan... Vaikka niissä oiskin nyt kyllä tosi hyvä kesäsateen tuoksu nyt!

 
Hapsutettu pöytäliina lähtee mammalle
Neppajymykerhon virallinen kesäpipo! :)
Orimattilan reissu lähenee uhkaavasti, joten kotikonnuille on toki tehtävä tuliaisiakin. Tai ainakin jotain kivaa pientä, mitä tässä nyt on vaan ehtinyt. Nellille lähtee pipo, jonka virkkasin tossa nopsasti yhtenä päivänä Nellin omasta toivelangasta ja äitille ainakin tuo pöytäliina, joka pitää tosin ensin silittää ja prässätä ja venyttää ja mitähän vielä.. Mutta hapsut on nyt siinä kuitenkin kiinni ja muuten se on melko valmis siis! Pitänee tossa katsella, jos ehtisi vielä jotain muutakin kivaa virkkailemaan ja jos inspistä vaan on :) Kyllä mä jo suunnitelin ihan itse uuden mallin seuraavaan ruutuvirkkaustyöhän, jonka aattelin olevan verhot. Se on tosin vielä tietokoneella ja sitä pitäisi vähän muokkailla ja suurentaa, että sen voisi tulostaa näppärään mukana kulkevaan muotoon. Läppäriä kun ei ihan aina viitsisi raahata mukana, jos kauhiasti virkatuttaa.

Ja Orimattilan reissusta vielä sellaista, että [VINKKI:] mullahan on synttärit siinä ihan kuun alussa, eli VIIDES PÄIVÄ. Ja tässä taas tätäkin blogia kirjoittaessa oon repinyt jo tukon harmaita hiuksia päästäni, kun mun hiiri ei suostu yhteistyöhön, eli [VINKKI:] jos joku lukija tahtoo muistaa mua saavuttaessani 27 vuoden (hurrr...) kunnioitettavan iän, niin uusi langaton hiiri olisi kiva =) Mielellään lila, esimerkiksi tämä: http://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/hiiret-ja-nappaimistot/hiiret/LTM305PLUM/logitech-m305-hiiri-plum Ja jos joku sattuu löytämään näppeihinsä Virkkaajan käsikirja -nimisen teoksen (Pauline Turner), niin sekin olisi oikein toivottu synttärilahja :) Vaikka varsinaisia synttäreitä en taida sen kummemmin juhliakaan, niin ehkä kahvitusta on silti mahdollisuus jossain (esim. äitillä?) järjestää, vaikkei näin vanhaksi tulemista enää sen suuremmin kiinnostakaan juhlia. Jos mulla on ollu 18-kesäsestä asti kolmekympinkriisi, niin kauhulla odotan, mitä seuraavat vuodet tuo tullessaan!



Uusia kylttejä lähitarkkailussa
Kasvihuoneen kimpussakin oon koittanut ahkerasti touhuilla, vaikkei ilma ookkaan kasvun kannalta kauheasti suosinut ja vaikkei tuolla mitään ihan älytöntä kasvupyrähdystä oo vielä tapahtunut. Askartelin kuitenkin eilen uudet nimikyltit kasveille, koska vanhat pahviset oli imasseet itseensä multaa ja kosteutta siinä määrin, että ne oli jo jokseenki riettaan näköisiä. Uudet kyltit tein vähän yksinkertaisemman näköisiksi, kuitenkin jokaisessa on nuoli osoittamassa suuntaa, jossa kyseinen kasvi kasvaa. (Ihan vaan mun kasvihuoneen kesälomittajia ajatellen..) Ja päällystin pahviläpyskät elmukelmulla ja teippasin takaa kiinni ilmastointiteipillä, jonka alle piilotin hammastikun, jonka varassa kylttien on hyvä pönöttää. Muutama kyltti oli vetänyt jo vähän kuperaksi, kun kävin niitä äsken moikkaamassa, mutta aika hyvin olivat kuitenkin säilyneet.

Eilen uskalsin harventaa jo vähän porkkanoitakin, jotka tosissaan kylvin silloin keväämmällä silleen aika runsaalla kädellä... Eli vako multaan ja siihin sitten pussista suoraan ripottelin siemeniä, multaa ja vettä päälle ja käsi otsaan *läiskis*, kun tajusin, että saatoin olla hiukan tollo sen kylvämisen kanssa. Nyt kun sieltä on pienet taimet alkaneet nostaa päätään, niin niitä on tosissaan neliösentille ilmestynyt aika monta.. Pakko niitä oli viimein raaskia vähä harventaa, vaikka vieläkin taitaisi sillä saralla olla varaa. Mutta kun ei raaski! Muuten kasvu on edistynyt hitaasti, mutta varmasti. Mitkään lehdet ei ole vielä sen suuremmin alkaneet kellastua taikka nahistua ja muutenkin näyttää, että jonkun verran pituutta on tullut tomaateille ja kurkuille.

Kiemurainen "ilmajuuri"
Mutta ne kurkut! Kertokaapas nyt minulle, rakkaat hortonomiystäväni, että mitä ihmeen versoja ne "ilmajuuret" ovat, mitä kurkusta puskee ja mitä niille pitäisi tehdä? Osa juurista on suippoja ja suoria, osa kippuralla ja mä olen ihan tiedoton niiden kanssa. Paksuuntuuko ne siitä "hedelmiksi", vai tuleeko niistä uusia oksia/lehtiä vai pitääkö ne napsia irti, vai ohjata maahan, vai mitä kummaa?! Auttakee nyt minuu, kun tuo viherpeukalo on aikalailla siellä keskellä kämmentä, eikä internetin ihmemaakaan ole tarjonnut mun kysymykseeni juurikaan apua.



Mintut rehottaa ruukuissaan

Tomaatinkukkaa ja ohkaisempaa tukikepin sidontalankaa

Sen lisäksi, että tein uudet kyltit ja harvensin ja kastelin ja silittelin ja juttelin kasveilleni, niin tein niille myös uudet, paljon sirommat ja nätimmät tukisidonnat. Aikaisemmat, kun oli aika jytkystä narusta, niin ajattelin, että nuo varmaan tykkäisivät kasvaa paremmin, jos niillä olisi sommat narut tukemassa. Ylijääneestä virkkauslangasta sai sitten oikein nätit solmut, joita tuskin edes huomaa enää. Edelliset kun loistivat oranssiudellaan kilometrien päähän. Asettelin tukikeppejäkin vähän paremmin ja sidoin muutamasta kohtaa kasvit paremmin kiinni kepin varteen ja sommittelin somat pienet solmut niihin. Nyt kelpaa tomaattien kukoistaa! Ja ainakin 4 eri kukkavanaa on ilmestynyt jo kukkimaan ja muutama on tekeilläkin vielä. Että kyllä tuolta ehkä tomskuja vielä saa suuhunkin tänä kesänä! Huomenna on edessä uusi matka paikalliselle puutarhalle ostamaan lannoitetta, että kasvit saa kivasti elinvoimaa ja kasvupyrähdys lähtee mukavasti käyntiin. Tähän asti mä oon jotenkin kuvitellut, että koska multa, mitä noille laitoin kasvualustaksi, oli kalkittua ja lannoitettua, niin eihän niille mitään jälkilannoitusta tartte tehdä :D Saatoin olla väärässä.. Eli huomenissa kyselemään puutarhalta, mitä kaikkia lannoitteita heillä olis mamman pikku taimille tarjota.

Porkkanaa harvennetussa rivistössä
Uusien kylttien kanssa kasvihuoneen yleisilme
Pyykit kastumassa ulkonarulla
Kasvihuone ulkoa
Kasteluvedenkeräyspiste
Tässäkin kasvihuone ulkopuolelta
Sateinen yleiskuva rodoista ja muista vihreästä ja kukkivasta
Mä sain myös melkein vieraita tänne, mutta en sitten ehkä kuitenkaan. Isi on pohjoisessa lomailemassa, mutta varmaan jää tää Pudis sen verran reitin ulkopuolelle, että mun tarttee mennä etelään niitä moikkamaan. Korvatunturille olivat eilen aamulla matkalla ja mä lähetin niiden matkassa pukille terkkuja, että oon ollu tosi kiltti! Toivottavasti terkut meni perille. Ja muitakin tuttuja lähti kesäretkelle pohjoiseen, Enontekiölle itseasiassa, mutta silläkin reitillä Pudasjärvi jää sen verran sivuun, että heidänkin luokseen mun pitää mennä sumpittelemaan sitten Orimattilassa. Mutta mikäs sen mukavampaa, kuin että on paljon kaikkea sovittua tapaamista ja tekemistä siellä etelässä. Mä juon täällä muutenkin melkein päivittäin kahvia, niin se on ihan arkipäivää mulle. Orimattilassa oon juonut kahvia viimeks tammikuussa, joten se jos jokin, on vaihtelua! Sitä odotellessa siis jatketaan näissä sateisissa ja sääskisissä merkeissä vielä parisen viikkoa täällä Pohjois-Pohojanmaalla! Soronoo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti